Energi
STYRING
OVERVÅKNING
LEDELSE

Vi hjelper bedrifter og virksomheter med å kartlegge energiforbruk og ser på energibesparende tiltak de kan gjøre for å redusere strømkostnader og bli mer bærekraftige

  • Energiledelse

    Vi tilbyr virksomheter en total pakke for kontinuerlig energisyn, og utarbeider CBA og ROI for energibesparende tiltak

  • Overvåkning

    Visuell kontroll over forbruk synliggjør forskjellige energiytelser og potensielle besparelser

  • Styring

    Vi sørger for at kunden får en smart og bra energistyring som reduserer energiforbruk og strømkostnadene

  • Integrering

    Vi integrerer fleksible energiløsninger i nye og eksisterende bygg og anleggsprosjekter

  • Kartlegging

    Vi utfører en kartlegging av betydelige energilaster (SBU) og ytelser, og ser umiddelbart på mulige tiltak for å spare strøm. Deretter utarbeider vi en energirapport som belyser de viktigste energiytelsene (EnPI), og lager et kostnadsbilde og kostnytte for mulige tiltak. Målet med energirapporten er at den også kan brukes som et referansepunkt og en energi basislinje (EnB) for en fremtidig energirevisjon eller energisyn. Og videre estimerer vi ROI dvs. avkastning på en eventuell investering på energibesparendetiltak.

  • Energi Overvåkning System

    For oss og forbrukeren er det viktig med et godt og brukervennlig Energiovervåkningssystem (EOS). Derfor benytter vi selv og leverer Eurora EOS for våre kunder. Her kan vi hente målerdata fra Elhub eller sanntidsmåling direkte fra energi målere og sammenligne det mot værdata fra yr.no. Det gir oss et kraftig verktøy for vurdering av energiforbruket.

  • Full Kontroll

    Vi finner smarte og kostnadseffektive løsninger for styring av de mest betydelige effektlastene i anlegget. Og gir forbrukeren en egen tilpasset styring regulering og overvåkning av bygget eller anlegget. Vi tilbyr som regel Piscada som SD-anlegg, som alt kan integreres mot.

Erfaringstall

  • Energiledelse bør etableres som fundamentet i alle virksomheter. Dette for å sikre gode prosesser for identifisering, prioritering, gjennomføring og dokumentasjon av energitiltak. Energiledelse bidrar til at lønnsomme tiltak blir identifisert og gjennomført slik at energibehov, kostnader og klimautslipp reduseres. Standard for energiledelse (ISO 50001) er en nyttig referanse å strekke seg etter. Dette selv om sertifisering ikke trenger å være et mål i seg selv. Energioppfølgingssystem (EOS), forvaltning, drift og vedlikehold (FDV), motivasjon og opplæring er viktige elementer for god energiledelse.

    Energisparepotensiale

    2-10 % av det totale energibruket

    Andre gevinster

    Bedre fakturakontroll, og en struktur og kultur for forbedringsarbeid, og økt konkurranseevne. Bedre løpende kontroll på energibruken kan også hjelpe til å avdekke feil i det tekniske anlegget, for eksempel vannlekkasjer.

  • Et sentralt driftsstyringsanlegg (SD-anlegg) gir muligheten til å overvåke og styre drift og energibruk i bygget fra en PC eller mobil. Dette gjør det enklere å tidsstyre varme, ventilasjon og belysning slik at det bare brukes når det er folk tilstede. Tidsstyringen kan for eksempel gjøres med en kalenderfunksjon. SD-anlegg kan også sende alarmer ved feil på tekniske installasjoner, slik at dette raskt kan rettes. Ved nye effekttariffer kan SD-anlegget fungere som en «maksimalvokter» som begrenser maksimalt effektuttak.

    Energipotensiale

    2-30 % av det totale energibruket

    Andre gevinster

    Lavere effekttopper.

  • Energibehovet til belysning kan reduseres ved å bruke bevegelsessensorer, akustiske sensorer eller dagslysstyring (lysdemping). Lyset slår seg da automatisk av etter en viss periode uten bevegelse eller lyd. Dette tiltaket er aktuelt både inne og ute.

    Energisparepotensiale

    10-30 % av energibruket til belysning

  • Å skifte fra glødepærer og lysrør til mer energieffektive LED-lys reduserer energibruket betraktelig. Dette tiltaket er aktuelt både inne og ute.

    Energisparepotensiale

    50 % av energibruket til belysning isolert sett.

    Andre gevinster

    Lengre levetid og lavere effektbehov enn tradisjonelle pærer og lysrør.

  • Dårlig vannkvalitet og avleiringer på innsiden av komponenter gjør at pumper bruker mer energi. Det kan påvirke behovet for høyere temperatur i anlegget. Filtre, vakumutskillere og kjemikalietilsetning som bedrer vannkvaliteten forebygger dette.

    Energisparepotensiale

    5-15 % av energien som brukes av varmeanlegget

    Andre gevinster

    Økt levetid på utstyr og mindre drifts- og vedlikeholdsproblemer.

  • Unødig varmetap i rørsystem og fra kjelen skyldes manglende eller mangelfull isolasjon av rør, ventiler og flenser. Bruk av termokamera gjør det enkelt å kartlegge og synliggjøre varme flater. Når man skal velge teknisk isolering er det viktig at den tilpasses temperaturnivå og omgivelser.

    Energisparepotensial

    2-6 % av varmeenergi (termisk forbruk)

  • Varmepumper henter varme fra luften, sjøen eller bakken, og kan produsere tre ganger så mye varmeenergi som den bruker strøm. Dette gir vesentlig lavere energikostnader enn for eksempel direkte elektrisk oppvarming.

    Energisparepotensiale

    10-50 % av varmeenergi

  • Eldre bygg har ofte store varmetap gjennom bygningskonstruksjonen. Å etterisolere vegger, tak eller gulv reduserer varmetapet og gir dermed lavere energibruk. Bygg med lite eller ingen isolasjon har mest å hente på å etterisolere. Det mest effektive er å etterisolere kaldloft, siden varmen stiger. Etterisolering av yttervegger derimot er et godt tiltak dersom du uansett skal bytte kledning.

    Energisparepotensiale

    5-20 % av energibruket til romoppvarming

  • Byggets varmetap kan reduseres betraktelig ved å skifte gamle vinduer og dører med høy u-verdi til vinduer og dører med lav u-verdi. U-verdi er en målestokk som angir hvor god varmeisolasjonvinduet eller døren har. Jo lavere u-verdi, desto bedre varmeisolering. Hvis utskiftning ikke er hensiktsmessig kan tetting rundt dører og vinduer også minske varmetapet.

    Energisparepotensiale

    5-15 % av varmeenergien

    Andre gevinster

    Økt komfort på grunn av mindre trekk og kalde områder i rommene (kaldras).

  • En varmegjenvinner trekker ut varmen fra den brukte luften som ventileres ut av bygget. Og tilfører varmen tilbake i den friske luften som blåses inn i bygget. Dette gir en god energibesparelse kontra andre ventilasjonsløsninger som mekanisk- eller naturlig ventilasjon. En roterende varmegjenvinner har høyest virkningsgrad.

    Energisparepotensiale

    35-80 % av energi til oppvarming av ventilasjonsluft

Les mer på Enova.no

 

Bærekraft er viktig for oss

Energireduserende tiltak er ekstremt viktig på mange måter. En av de viktigste punktene for oss er at det har potensial til å redusere vesentlig mengde CO2-ekvivalent utslipp.

Selv om man har 100% fornybar strøm har energikildene fremdeles en del gram CO2eq per kWh forbruk, når man beregner inn life-cycle utslipp.

Bedrifter velger noen ganger den rimeligste strømavtalen, det kan føre til at små til store deler av energikilden produseres fra fossile kilder, dette har flere hundre ganger mer utslipp enn fornybare alternativer. Så her gjelder hver minste watt-time.

Kontakt oss for en uforpliktende prat om deres bygg